Fri, 12 May, 2023
Partenerul de proiect COPROPEL, Loiretech Ingeniere a participat la conferinta JEC de la Paris pentru a promova activitatile proiectului.
Proiectul COPROPEL reuneste 9 organizatii din 5 tari diferite, cu doua dintre organizatiile cu sediul in Marea Britanie (parteneri asociati). Organizatiile implicate in proiect includ 4 institute de cercetare – TWI Limited (TWI) (partener asociat), Universitatea din Ioannina (UOI), Universitatea Brunel din Londra (BUL) (partener asociat) si Centrul bulgar de hidrodinamica a navelor (BSHC); 4 Parteneri industriali – Loiretech Ingenierie (LRT), Danaos Shipping Company Limited (DAN), MECA Group (MECA), Glafcos Marine Ltd (GME) si un organism de certificare - Bureau Veritas Marine si Offshore Registre International (BV).
Consortiul de proiect va lucra impreuna pentru a dezvolta si aduce pe piata o elice marina compozita cu un sistem incorporat de monitorizare a sanatatii structurale (SHM). Activitatile propuse vor maturiza nivelul de pregatire tehnologica (TRL) pana la 5-6 si vor reduce drastic riscul integrarii solutiilor investigate pe produsele viitoare, ceea ce va duce efectiv la reducerea costurilor directe de operare pentru operatori, minimizand si impactul asupra mediului.
Despre COPROPEL
COPROPEL propune o abordare holistica in industria de transport maritim prin introducerea unei elice marine compozite care ofera rezistenta la coroziune, greutate redusa, personalizare a proprietatilor materialului si proprietati electrice si acustice scazute. Consortiul de proiect urmareste sa contribuie la optimizarea sistemelor de propulsie prin dezvoltarea si maturizarea tehnologiilor pentru realizarea de elice marine din materiale compozite avansate. In comparatie cu omologii lor traditionali, elicele marine compozite sunt mai silentioase, mai usoare si foarte eficiente:
- Vibratii reduse - emisii de zgomot reduse; Performanta sa ridicata de amortizare absoarbe vibratiile de pe arbore, ceea ce duce la reducerea zgomotului radiat subacvatic (URN)
- Usoare; 50-60% mai usor, permitand un diametru mai mic al arborelui, rezultand un moment de inertie mai mic (1/4)
- Performanta ridicata; Consum redus de energie cu 12% pana la 15% si amprenta redusa asupra mediului
- Putere mare; Rezistenta mai mare la oboseala, permitand fiabilitate ridicata
Cavitatie redusa; Deformarea sa flexibila permite retinerea inceputului cavitatiei.
Daca doriti sa aflati mai multe despre proiect, puteti vizita site-ul proiectului sau ne puteti urmari pe LinkedIn.
Proiectul COPROPEL a primit finantare din acordul de grant Horizon Europe 101056911.